ABOUT THE EXHIBITION
After a decade in the Syrian civil war, mass migration and resettlement of Syrian refugees are still high on the political agendas of many countries. Turkey has become the most refugee hosting country which has raised the issues of possibilities of living together on various levels. Unfortunately, these possibilities are usually constructed with a dualistic understanding of the identities of immigrants and nationals. The positioning of the immigrant identity as the ultimate Other has fallen prey to unidimensional and dualistic understanding. The identities and cultural values in question have always been treated as though they occupy the opposite poles of a vertical spectrum. With this collaborative art project, we have invited both immigrant and national artists’ valuable contributions for an art exhibition on multidimensional and imbricated nature of human stories, revolving around human mobility. We realize that it is essential to orient our focus away from dualistic understanding of identities to just democratic understanding of plurality and the fragility of our stories. We hope that this exhibition supports the vision of artists who are always at the frontier to help us recover “the human estate which is both imbricated with and periodically overmatched by a cosmos composed of multiple, interacting force fields moving at different speeds” (Connolly, 2013, 7).
"The Other Stories" exhibition was organized by Istanbul Bilgi University Center for Migration Research, in collaboration with Koridoor Contemporary Art Programs, ArtHereIstanbul, Art4me Association, Association for Migration Research (GAR), Support to Life Association, The Research Centre on Asylum and Migration (IGAM), Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants (ASAM), and Istanbul Bilgi University European Institute on 16 December 2021 - 7 February 2022 at Istanbul Bilgi University santralistanbul Campus Energy Museum. The exhibition was part of the project "Creative Network Plus: Baseline Research and Development (BREDEP)", coordinated by University of Derby and funded by the UK Research and Innovation AHRC Program.
Dr. Gülay Uğur Göksel
The Other Stories Exhibition Project Coordinator
Istanbul Bilgi University
When we look at today's world, where history is flowing faster than ever, migration is a fact that everyone accepts. The changes and consequences caused by wars, environmental disasters, epidemics and economic crises force people to move away from their homes. Although migration is seen as a difficult situation created by necessity for people on the move, despite of all kinds of difficulties, this movement is also a decision of commitment to life and the dream of a beautiful future. Migration occurs due to the desire to be safe but it may also create cultural conflict in host countries as immigrants bring their diverse traditions, cultures, beliefs, customs and even languages with them as they move. Although this situation, which appear as overlapping (imbricated) identities, can lead to polarization at first, it also hybridizes these distinctive pluralities over time, repositioning the immigrant identity, and enriching the social structure by adding cultural values to the destination country. The exhibition, which aims to mediate between those who experience the phenomenon of migration and those who do not know or do not want to know about it, will bring up the domestic and cross-border issues and tell the stories of the others through the eyes of the artists.
Denizhan Özer
The Other Stories Exhibition Curator
Sergi Hakkında
Suriye iç savaşında on yıl biterken, Suriyeli mültecilerin toplu göçü ve yerinden edilişi, birçok ülkenin siyasi gündemlerinin üst sıralarında yer almaya devam ediyor. Türkiye dünyada en çok mülteci barındıran ülke haline geldi ve bu durum birlikte yaşama olanaklarını birçok düzeyde ve farklı bir şekilde gündeme getirmekte. Ne yazık ki, mevcut politik gündemde birlikte yaşam olanakları genellikle göçmenlerin ve ülke vatandaşlarının kimliklerini ikircikli ve zıt bir anlayışla inşa etmekte. Göçmen kimliğinin nihai Öteki olarak konumlandırılması, çeşitli kimlikler ve kültürel değerlerin dikey bir spektrumun zıt kutuplarını işgal ediyormuş gibi ele alınmasına yol açmakta. Bu ortak sanat projesi ile hem göçmen hem de ulusal sanatçıların insan hareketliliği etrafında dönen hikâyelerin çok boyutlu ve iç içe geçmiş doğası üzerine değerli katkılarını bir araya getirdik. Bu sergi ile amacımız odağımızı ikili kimlik anlayışından, demokratik çoğulluk ve hikâyelerimizin iç içe geçmiş kırılganlığına yönelik bir anlayışa yönlendirmek. Serginin, “farklı hızlarda hareket eden çoklu, etkileşimli güç alanlarından oluşan bir kozmos tarafından hem iç içe geçmiş hem de periyodik olarak aşılmış olan insan öznesi”ni zıtlıklardan kurtararak nefes aldıran ve bu konuda her zaman öncü olan sanatçıların vizyonunu ortaya koymasını umuyoruz (Connolly, 2013, 7).
"Öteki Hikâyeler" sergisi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, Koridoor Contemporary Art Programs, ArtHereIstanbul, Sanat Seninle Derneği, Göç Araştırmaları Derneği (GAR), Hayata Destek Derneği, İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM), Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü işbirliğiyle 16 Aralık 2021 - 7 Şubat 2022 tarihlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi'nde düzenlendi. Sergi, Derby Üniversitesi koordinatörlüğünde UK Research and Innovation-AHRC Programı desteğiyle yürütülen "Creative Network Plus: Baseline Research and Development (BREDEP)" projesi kapsamında gerçekleştirildi.
Dr. Gülay Uğur Göksel
Öteki Hikâyeler Proje Koordinatörü
İstanbul Bilgi Üniversitesi
Tarihin hiç olmadığı kadar hızlı aktığı günümüz dünyasına baktığımızda savaşların, çevre felaketlerinin, salgın hastalıkların, ekonomik krizlerin her alanda yarattığı etki ve değişimin insanları yerlerinden yurtlarından edip göçe zorladığı artık herkesin bildiği bir gerçektir. Zorunluluğun yarattığı bir durum olarak bölgeler ya da sınırlar ötesine taşınan insanların yaşadıkları her ne kadar olumsuz, kötü, zor bir durum olarak görülse de, her türlü zorluğa karşın yerini, yurdunu terk eden insanlar için bu hareket, hayata olan bağlılık ve güzel bir gelecek hayalinin kararı olarak görülebilir. Güvende olma istemine bağlı olarak oluşan bu durum göç eden insanların gittikleri yerlere geleneklerini, kültürlerini, inançlarını, adetlerini hatta dillerini beraberlerinde götürmeleri, başka deyişle geçmişlerinden ve aidiyetlerinden uzaklaşmama çabası olarak ele alınabilse de, üst üste binmiş kimlikler olarak beliren bu boyut önceleri kutuplaşmalara yol açsa da zaman içinde melezleşerek göçmen kimliğinin yeniden konumlanmasını sağlayıp, gidilen yere de kültürel değerler katarak toplumsal yapıyı zenginleştirmektedir. Göç olgusunu yaşayanlarla bunu bilmeyen ya da bilmek istemeyenler arasında arabuluculuk yapma amacı taşıyan sergi, sınır içi ve sınır ötesi boyutları gündeme getirerek ötekilerin hikâyelerini sanatçıların gözünden anlatmaktadır.
Denizhan Özer
Öteki Hikâyeler Sergi Küratörü